Mchklogo%20CMYK

NOTISER

2023

Julen närmar sig med stormsteg och om några veckor har året återigen vänt till mera mc-vänliga dagar. Förvisso förutom de, som bl.a. har det som en av årets höjdpunkter att med god fart stående på skidor, grenslande sin vinterutrustade maskin glida genom snötäckta vinterlandskap.  
 
Ditt bidrag?
Vi har blivit fler som bidrar, men behöver fler skribenter till MCHK tidningen.
En klubbtidning som ska spegla klubben behöver material förutom generellt även från lokalavdelningar och sektioner. Bilder och lite text från möten och renoveringar kan vara till nytta och glädje för andra.  
 
Framtiden!
Styrelsen har kallat till möte representanter för lokalavdelningar och sektioner till möte den 13 januari för att gå igenom hur klubben ska se ut i framtiden. Mycket har ändrats i vår värld och vi kanske tvingas göra en del förändringar och kanske kan vi dra nytta av allt nytt som är tillgängligt, främst i form av elektronisk kommunikation som detta brev är en del av. 
Vi vet inte hur de olika servicefunktionerna i klubben utnyttjas, så vi vill gärna ha lite hjälp. Klubben har exempelvis ett omfattande register med namn och kontaktuppgifter till medlemmarna inkluderande register över medlemmarnas motorcyklar. Använder du dig exempelvis av medlemsregistret med motorcykelförteckning eller kan vi förenkla, ta bort detta och därmed förbilliga? Meddela till kansli@mchk.org om du har tankar och idéer om MCHK i framtiden, så vi kan ta dem med till mötet.
 
När du smälter julmaten..
En trevlig julläsning att tänka på kan vara att nästan alla MCHKs tidningar genom åren finns som inskannade i PDF om du loggar in dig på hemsidan.  
 MCHK har ett omfattande, för tillfället nära 600 publikationer, indexerat som bibliotek med böcker, tidskrifter, manualer, försäljningsbroschyrer etc. Förteckningen kommer att göras tillgängligt den 1 januari 2024 via hemsidan med inloggning för dig som medlem.
 
MC-Mässa
Det arrangeras en MC mässa Älvsjö - Stockholm den 27-28 januari 2024 som kan vara väl värt ett besök och några från styrelsen finns på plats.  www.mcmassan.se  
 
Tänk på att även helt nya motorcyklar är en del av motorhistorien. FIVA har en ny klassifikation som heter Youngtimer och omfattar motorfordon som är mellan 20 och 29 år!  
 
Med önskan om en riktigt God Jul från oss alla i MCHK styrelsen,
 
MCHK/ Lennart Olsson, ordförande

I MCHK Arkiv finns ett antal DVD som t.ex kan användas på vinterträffar.
8315 2006 Vinterrally 2006 bilder
8316 1990 Bill nilsson
8317 1990 Blandat med bågar
8318 1980 Italienska mc
8319 2000 mchk vintermöte Sven Håkansson
8320 2000 sthlm rally 1992-93
8321 2000 Kent Anderrsson
8322 2012 Lars Camenius
8323 1950 Garage ab Belle vue
8324 2000 Stillbilder
8325 2000 Posa ,Torleif Hansen
8326 1950 stumfilm
8327 2009 Sammy Miller museum
8328 1950 CG Hammarlund
8329 2011 Sthlm rally 2011
8330 2009 Sthlm rally 2009
8331 1993 Hedemora jubileum
 Dessutom filmade föredrag med ett antal väl sevärda presentationer av Harry ”Professorn” Lundberger.
Kontakta MCHK:s kansli för mer info.
Mvh Lars Johansson, Arkivarie

Vårt rullande kulturarv måste räddas! 
EUs ELV-förordning hotar fordonshobbyn – var med och skapa opinion!
Motorhistoriska Riksförbundet har mottagit Regeringskansliets remiss om EU-kommissionens förslag att ändra det nuvarande ELV-direktivet, som är en rekommendation, till en förordning som blir tvingande och ska gälla för alla fordon inom EU.
Förslaget, som det nu är utformat, innebär stora negativa och långtgående konsekvenser för bevarandet och ägandet av alla fordon.
Det är bråttom
Förslaget till förordning berör köp, försäljning, rätten till ägande av fordon, delar och komponenter, reparation, renovering, restaurering, konservering och ändring. Det innefattar även vad som ska utgöra ”avfall” och vem som bestämmer detta samt straff för den som bryter mot reglerna.
Hotet är påtagligt. Och det är bråttom då processen redan är i gång. Du kan göra skillnad!
Kurt Sjöberg förbundsordförande MHRF
Jan Tägt sakkunnig inom fordon och regelverk MHRF
Läs mer... 

Hej,
Kortare dagar och längre mekarkvällar och några minuter att läsa om ett stort hot mot vår hobby.
Nedan är ett mail från MHRF och det är viktigt att ta del av. Det här är en viktig del av MCHKs verksamhet. Inga äldre fordon p.g.a. nya märkliga lagar betyder att hobbyn och kulturgärningen vi står för tvingas bort. Ta del och agera och framförallt, ta strid och sprid budskapet om vad som vad kan hända om vi inte gemensamt agerar.
 
Läs en riktig rysare i vintermörkret och var och en kan göra något!!
 
Ämne: Upprop till MHRFs medlemsklubbar - var med och skapa opinion mot bilskrotningslagen!  
 
Upprop mot ELV!
EU:s ELV-förordning ett hot mot fordonshobbyn – var med och skapa opinion! Detta Klubbinfo går till samtliga registrerade kontaktpersoner i medlemsklubbarna: styrelser, redaktörer, klubbadministratörer, fordonsinspektörer och försäkringssamordnare  
 
Många av er har vid det här laget hört talas om det hot mot våra historiska fordon som seglat upp genom EU-förslaget till ELV-förordning (End of Life Vehicle). På svenska: Bilskrotningslagen.
 
Motorhistoriska Riksförbundet har mottagit Regeringskansliets remiss om EU-kommissionens förslag att ändra det nuvarande ELV-direktivet (en rekommendation) till en förordning (en tvingande lagstiftning) som ska gälla för alla fordon i alla EU-länder.
Förslaget, som det nu är utformat, innebär stora negativa och långtgående konsekvenser för bevarandet och ägandet av alla fordon.
Det innefattar köp, försäljning, rätten till ägande av fordon, delar och komponenter, reparation, renovering, restaurering, konservering och ändring.
Det innefattar även vad som ska utgöra ”avfall” och vem som bestämmer detta samt straff för den som bryter mot reglerna.
Med detta Klubbinfo vill vi uppmana er i medlemsklubbarna att vara med och protestera och skapa opinion i frågan! 
 
En text med ett upprop, där vi också sammanfattar frågan finns på https://mhrf.se/ELV 
Här finns även några e-postadresser till centrala aktörer som man kan mejla till för att protestera mot förslaget samt en länk för att lämna synpunkter hos EU.
Sprid dessa dokument i era kanaler!     
Ett flygblad som kan skrivas ut och delas ut samt publiceras i era kanaler!  
Allt sammanfattas på vår hemsida.
 
Hotet är påtagligt och det är bråttom!    
 
Med vänliga hälsningar,  
MHRFs kansli Karl Ask, verksamhetschef Jan Tägt, sakkunnig fordon och regelverk Malin Erlfeldt, sakkunnig kulturarv  
tfn: +46 (0)8-30 28 01  
Motorhistoriska Riksförbundet Stenkilsgatan 5 BV. 126 52 Hägersten mhrf.se  
 
Följ MHRF på Facebook och Youtube!
  - - - 
MCHK/ Lennart Olsson, ordförande
 __________________________________________________
 
Vi kanske ska ställa oss och andra en del frågor rrande EU perspektiv ovan.
Vad är det som ska betraktas som kultur och vad ska sparas och vad ska inte sparas till eftervärlden?
Är det i det långa perspektivet mer värdefullt med en orenoverad 1700-tals spegel än en uppskuren mopedmotor från hälften av 1900-talet?
 
Aktiviteter inom MCHK  - läs mer på evenemangssidan
November 2023
  01 NOV
Kallelse till extra medlemsmöte MCHK Stockholm
 
02 NOV
MCHK Nerike - Cafékväll - tema Volvo C70
Jan-Aage Haaland berättar hur Volvo C70 klubben kom till. Lite teknik och han visar exempel på hur man kan "pimpa"/ge en personlig stil åt sin C70.    
 
09 NOV
MCHK Nerike - Cafékväll 
 
11 NOV
Skaraborg Månadsmöte

14 NOV
MCHKSYD FÖRELÄSNING -MAGNUS ROMEBORN OM HUSQVARNA,  NYTILLVERKING AV DELAR MM

16 NOV
MCHK Nerike Filmkväll i klubbstugan. 18:30 – 21:00 

16 NOV
MCHK Mälardalen - månadsmöte
Mötet sker i Surahammar på Mc-museet Gyllene Hjulet den kl. 19.00.  
 
19 NOV 
MCHK Södermanland - Studiebesök Sörmlands museum som just nu under hösten har en utställning om NKs möbelfabriker som låg i Nyköping.

23 NOV
MCHK Nerike. - Preliminärt: Cafékväll eller månadsmöte med inbjuden gäst    
 
29 NOV
MCHK Gävleborg - Träff med föredrag
Göran Ambell, Rättvik berättar om sin bilhobby
 
December 2023
 
02 DEC
MCHK - Skaraborg Klubbresa till MC Collection Västerås    
 
06 DEC
MCHK Stockolm Månadsmöte Program meddelas vid senare tidpunkt. 
 
13 DEC
MCHK - Gävleborg - Ordinarie styrelsemöte    
 
 
MCHK HEMSIDA SOM UPPDATERAS VARTEFTER
http://www.mchk.org/evenemang/kalender-34490789
 
 

Hej,

Det börjar bli lite svalare som lockar mer till att vara inomhus.
Kanske dax att konservera och ställa undan inför vintervilan och då har det på senare år kommit upp frågor kring de nyare bränsleblandningarna som ser ut att kunna ställa till problem i bränslesystemen. Etanolinblandning som är hygroskopisk och tar uppvatten ser ut att kunna vara starkt bidragande orsak till olika typer av korrosion av metalldelar från tank till förgasare och etanolen i sig visar sig kunna angripa olika polymera material i de lite nyare bränslesystemen. Bensin bör betraktas som färskvara som degenererar med tiden och det går ofta inte ens att starta med några år gammal bensin. Doften av gammal bensin är ett gott tecken.
Det säkraste ser sättet att undvika den här typen av bekymmer ser ut att vara att tömma tanken och hela vägen ner i förgasare eller på nyare maskiner även insprutningssystem.
När våren kommer så är det att fylla på färsk bensin.

Vad har du gjort och varit med om sommar och vad har du att berätta?
Kjell Mazetti är redaktör för MCHK-tidningen och måste få in material för att fylla sidorna. Vi behöver ofta inspiration och information från evenemang till renoveringar. Nedan är en enkel mall för att komma igång.

Lathund för artiklar: Plats och Tid: Evenemang: Rally, Marknad, Kaffeträff, Medlemsmöte med föredragshållare, utflykt m.m. - Arrangör och ansvarig person: Vem eller villka som ordnat händelsen. - Deltagare: Ta namn på dem du fotogaferar. Bilderna i högupplöst format. - Väder och vind: Sol och regn är alltid intressant. - Berätta: Vad som hände. vilka var med, hur deltagarna upplevde händelsen. Skriv precis som om du skulle berätta för någon som inte var med, men som gärna hade deltagit. - Man kan göra det i tidsordning från början med starten fram till mål och avskedet med hemfärden. - Ungdomar och kvinnor är alltid intressanta att rapportera.  - Räkna nedslag. De flesta datorprogram har funktionen ”Antal ord” Eller ”Antal nedslag inkl blanksteg”. För en sida i MCHK-Tidningen brukar 400 ord eller 5000 nedslag behövas tillsammans med tre eller fyra bra bilder.   

I MCHK-Tidningen brukar vi också ha artiklar under rubriken MCHK besöker…
Det kan vara en person, en verkstad, en firma som förser oss med material, ett museum eller dina egna erfarenheter vid en renovering eller en resa du gjort.
Vi behöver tips och idéer om du inte själv kan och vill göra reportaget. Maila till kjell@mazetti.se  eller slå en signal till 070-7261931 om du har frågor eller idéer. 

Annonser! Vi vill gärna ha annonser för olika verksamheter som vi kan ha nytta av i våra aktiviteter. Du känner säker till någon som du anser vara en bra resurs, verkstad, leverantör av delar eller mekare som du kan dela med dig till alla oss andra.

Tipsa kansliet, kansli@mchk.org så tar vi vidare kontakten.

Åk försiktigt, ta hand om varandra och håll ett öga på hemsidan som uppdateras vartefter.

MCHK/ Lennart Olsson, ordförande
Facebook

Hej,
Många av sommarens utomhus evenemang och möten är avklarade, men det återstår dock en del. Till detta kommer början på period med våra inomhusträffar och mekartid i konstljusets sken.
 
E-post?
Detta är det fjärde Månadsbrevet som enbart skickas till medlemmar som har sin e-post i MCHKs medlemsförteckning. Allt fler uppmärksammar och det föregående har öppnats av c:a 60% av de som det skickats till och igenomsnitt har varje mottagare öppnat det fler än två gånger, vilket tyder på gott intresse.
 
Lite av samma som tidigare nedan som även gäller för framöver. 
 
Känner du till medlemmar som inte får brevet, så be dem anmäla sin e-postadress till kansli@mchk.org eller logga in på hemsidans medlemsförteckning och skriv själv in uppgifterna. 
Alternativt - om du vet om någon som inte nyttjar moderniteten e-post, så printa gärna och ge bort en papperskopia.
Syftet med brevet är att vi lättare ska ta del av vad som sker inom MCHK i vårt avlånga land. Förvisso är informationen i stort densamma som på hemsidan, www.mchk.org, som även emellanåt är snabbare uppdaterad efter det kommer in uppgifter lite då och då.
 
Det är långt ifrån alla som alla som har e-post och en liten anekdot från när jag för en del år sedan tog emot anmälningar till Skåne Rundt efter vi infört anmälan via Internet:
Jag blev uppringd av en som ville anmäla sig till det årets Skåne Rundt, varpå jag replikerade att det ska ske via Internet.
Svaret kom att han inte hade någon dator, varpå jag frågade om han inte kände någon som hade någon dator.
Omgående kom det korta svaret att "sådana umgås jag inte med"!
Jag tog emot hans anmälan.. :-)
  
Vi har alla något att berätta för andra.
Du är alltid välkommen att skriva eller föreslå något som du tycker passar in att meddela andra i klubben både i månadsbrevet och i MCHK-tidningen.
Info som inkommer före 21 i varje månad kan tas med i nästföljande månadsbrev.
Listan nedan skulle egentligen innehålla mer, men många avdelningar har inte hunnit planera in, så håll även ett öga på hemsidan som uppdateras varefter information kommer till kansliet.
Skicka till / kontakta kansli@mchk.org.
 
MCHK-Tidningen behöver medarbetare!
Kontakta vår redaktör Kjell på kjell@mazetti.se eller 070 72 619 31 så hjälper han till med både text och bild.
 
Annonser!
Vi vill gärna ha annonser för olika verksamheter som vi kan ha nytta av i våra aktiviteter. 
Du känner säker till någon som du anser vara en bra resurs, verkstad, leverantör av delar eller mekare som du kan dela med dig till alla oss andra.
Tipsa kansliet, kansli@mchk.org så tar vi vidare kontakten.
 
Åk försiktigt och ta hand om varandra, 
 
MCHK/ Lennart Olsson, ordförande

Hej,
Nu är det tätt mellan aktiviteterna och som ni kanske ser, så upprepas en del från tidigare månadsbrev. Budskapet är i många avseenden likt och det med avsikt. Läs igenom nedan och se vad som passar dig att delta i som aktiv och åka, som funktionär vid något event, som skribent eller som åskådare på något arrangemang. Bjud med vänner som får vara med och uppleva skönsjungande motorer, lite oljerök och trevlig gemenskap. Årsracet är det 58:e och Skåne Rundt 1983 var världens första FIVA-rally, www.fiva.org för motorcyklar.
 
Det här är det tredje Månadsbrevet som enbart skickas till medlemmar som har sin e-post i MCHKs medlemsförteckning. Mottagande verkar vara positivt med allt fler som öppnar brevet och i genomsnitt mer än två gånger.
Känner du till medlemmar som inte får brevet, så be dem anmäla sin e-postadress till kansli@mchk.org eller logga in på hemsidans medlems-förteckning och skriv själv in uppgifterna. Alternativt - om du vet om någon som inte nyttjar e-post, så printa gärna och ge bort en papperskopia.
 
MCHK-Tidningen
Vi är igång med att tidningen ska innehålla mer om medlemmar och olika medlemsaktiviteter. Vi gör väldigt mycket tillsammans och bör väl dela med oss. Inte alla anser sig kunna skriva och ta bilder, men alla kan bidra med något. Om du känner dig osäker så kontakta vår redaktör Kjell på kjell@mazetti.se eller 070 72 619 31så hjälper han till med både text och bild.  
  
Vi har alla något att berätta för andra.
Du är alltid välkommen att skriva eller föreslå något som du tycker passar in att meddela andra i klubben både i månadsbrevet och i MCHK-tidningen.
Info som inkommer före 21 i varje månad kan tas med i nästföljande månadsbrev. Skicka till / kontakta kansli@mchk.org.
 
Annonser! Vi vill gärna ha annonser för olika verksamheter som vi kan ha nytta av i våra aktiviteter. Tipsa kansliet, så tar vi vidare kontakten.
 
Åk försiktigt och njut av sommarn, 
 
MCHK/ Lennart Olsson, ordförande

Jag förutsätter att du har tillgång till en mc och gillar att köra. Tänker i sommar göra en tur på ca 14 dagar och 350/400 mil till norra Finland och Norra Norge. Men inget är hugget i sten så har du något annat förslag så är jag resonabel. Jag som söker reskamrat är 77-år ung änkeman boende i Hedemora. Jag kör en Honda Africa Twin 2019. Bor du inte för långt bort kan vi träffas och planera tillsammans. Jan E 77 år 070-685 01 88, medl nr 10150

Totalt var vi ungefär 30 personer som deltog på årsmötet, både på plats och på distans. Först gjordes en genomgång av 2022. Vi går med förlust och vi förlorar medlemmar! Verksamheterna börjar komma i gång med träffar och möten. Tidningen får mycket beröm och det är vi tacksamma för. Tack Kjell för ett fantastiskt arbete.
Föreningen har engagerat en ny redaktör för tidningen då Kjell avsagt sig fortsatt arbete. Kenneth Olausson har redan börjat och ni kan läsa mer om Kenneth i tidningen nr 1.
Som ny ordförande i föreningen valdes Lennart Olsson från MCHK Syd. Han har ett minst sagt gedigen kunskap om MCHK. Som nybliven medlem vid 14 års ålder vet han vad det handlar om nu vid lite mer mogen ålder. Lennart Hallme kvarstår i styrelsen och är en stor tillgång med sina kontakter och kunskap om främst hojar från strax före millennieskiftet. Vårt nya fokus. Övriga i styrelsen sitter kvar.  läs mer... 

I senaste numret av MCHK-tidningen, nr 2023-1, råkade vi ut för missödet att publicera fel text  på sidorna 16 – 19. MUSKEL Yamaha FZX 750 Mini-Max-maskinen har ju ingen V-motor, utan en 4-cylindrig radmotor. Korrekt text har nu publicerats här på hemsidn. Läs mer här

MCHK New Classic är sektionen för dig som gillar de lite nyare veteranerna.
Sektionen kommer att arrangera fikaträffar, utflykter mm.

Kontakt: Dick Eriksson. 070 6756566   E-post

Motorsport är sektionen för dig som vill köra motorcykel av tävlingstyp utan att tävla i grenarna: Roadracing, Trial, Motocross, och Enduro, det finns inga bullerrestriktioner på de ställen vi kör. 
Träffarna är försäkrade, funktionärer och sjukvård finns, vi strävar också efter att det skall finnas ström, mat, vatten, och toaletter vid träffplatserna.
Kontakt för medlemsskap Michael Rehnberg.
Grenansvariga:
Roadracing: Michael Rehnberg. 076 2314600, E-post
Motocross / Enduro: Mats Hansson. 070 6085390
Trial: Tony Arbeus. 070 6250130