Mchklogo%20CMYK

Valborundan 2016 av Jan Ekman

Vaknar, kollar klockan, en kvart kvar till dess den skall ringa. Stiger upp ändå. Kollar vädret. Det ser fint ut, soligt och ca 5 grader +.Sätter i gång med frukosten. När den är klar väcker jag frugan.

På med MC-kläderna.Extrafodret får sitta kvar, så varmt är det ju inte just nu. Sedan är det bara att ta ut MC:n ur garaget och lasta det jag kan behöva med mig. Jag har fått låna frugans Honda CB 400 årsmodell 1981. Varför jag skall använda den och inte min egen Honda NT 700 årsmodell 2007 beror på att jag skall till Valbo (mellan Sandviken och Gävle) där jag skall  avdelta i Valborundan. Det är ett veteranral Detta är första gången jag är med på ett sådant arrangemang så det roterar en del tankar ihuvudet. Men förhandsinformationen har varit bra. Den har faktiskt varit skriven för de som inte redan vet allt. Startar ca 7.45 eftersom jag har ca 9 mil att köra från Hedemora och vill vara framme i god tid.

På vägen dit konstaterar jag att det var rätt att behålla fodret i MC-kläderna. Var faktiskttvungen att slå på handtagsvärmen. Kommer fram utan problem. Tankar fullt i Valbo köpcenter och kör ut till starten som ligger på Motorstadion dit jag anländer ca 08.45. Anmäler mig och får ett kuvert med startkort, nummerskylt och mer information.

Går runt och tittar på alla fina MC. Kan bara konstatera att det finns fantastiskt kunniga och envisa människor. Det arbete som är nedlagt på flera av cyklarna är fantastiskt. Jag är inte nog kunnig att avgöra om allt är HK (historiskt korrekt) men det ser ut som nytt. Under tiden jag vandrar runt kommer det deltagare hela tiden. Dessutom kommer det4 - 5 gånger så många som parkerar utanför startfållan så det är mycket folk på plats.

Börjar bli sugen så jag äter den smörgås jag hade med mig. Men till nästa gång vet jag att det finns möjlighet att köpa bland annat kaffe, korv och hamburgare på plats till bra priser. Starten närmar sig. Tar ut fodren ur MC-kläderna. Har blivit varmt. Vi rullar fram mot startlinjen i nummerordning. Jag är 149 av 150 startande. Innan vi kommer fram skall vi fotograferas. Kan vara bra med en bild om någon skulle "försvinna" så att eftersök måste organiseras. Efter det kommer speakern fram och presenter ar oss. Flera känner han tydligen sen tidigare.

Starten går för mig. Kör om ett antal eftersom jag vill hinna fram till kontrollen för att ta lite bilder innan alla åker vidare. Pilningen är bra. Inga problem att följa. Skulle jag missa så har jag kartan i toppboxen. Såg att någon hade satt fast den på tankväskan. Passerar Hästbo som är ett litet samhälle och fortsätter till Verke bro som är den första kontrollen. Vilka frågor! Tror jag klarade dom. Smart system att "dutta" svaren med en överstrykningspenna så att det inte gick att ändra i efterhand. Startkorten är tryckta på kraftigt papper så det går bra att skriva på dom. Fortsatte till Finnböle där det serverades fika. På startkortet finns det en ruta för fika som personalen markerar i. Även här tror jag att jag klarade alla frågorna. Platsen var bara en grusplan bredvid vägen så där fanns inget speciellt att titta på så därför drog jag vidare till Hedesunda.

Där hade jag kunnat tanka eftersom kontrollen var vid en automatstation. Här började det kärva till på frågorna. Fortsatte mot lunchuppehållet i Österbor. Fortfarande härliga vägar. Vilken härlig plats. Maten är toppen. Hemlagade köttbullar med tillbehör. De flestaäter ute i solen. Jag sitter inne i en (antagligen fd.) gymnastiksal. Ribbstola, bommar, plint och diverse andra saker finns kvar. Har antagligen varit byaskola en gång i tiden. Tyvärr var personalen för upptagna för att hinna svara på mina frågor. Även maten fanns på startkortet som markerades av personalen. Även här tror jag att jag klarade frågorna.

När jag skall åka ut från parkeringen uppstår enda frågetecknet när det gällde pilningen. Några bilar hade parkerat så att de skymde pilarna. Fortsätter efter fina vägar mot Årsunda. Även här är det en sand/grusplan så stoppet blir inte så långt. Nu börjar gissningarna ta över när det gällde frågorna. Missade två. Kör vidare mot Forsbacka. Nu kommer det grusvägar. Har inga problem med det. Cykeln har nya Dunlop K81. Ett modernt däck med retromönster som greppar mycket bra även på grus. Nu blir jag omkörd för första gången av en Ural med sidvagn och en solocykel. Anländer till Forsbacka. Nu fortsätter gissningsleken. Missar antagligen 2 frågor. Kör vidare till målet. Där finns den sista utslagsfrågan. Ett MC-nav, Märke, Modell och å rsmodell. För mig var det hopplöst. Hade det inte varit för att det fanns ett litet Yamahamärke ingjutet hade jag nog fått 0 på den stationen.

Lämnade in startkortet och erhöll den bild som fotografen tagit innan starten. Den var utkörd på riktigt fotopapper dessutom. Toppen. Så var det väntan på prisutdelning ett tag. Utnyttjade möjlighet en att köpa fika. För att få så många som möjligt att stanna kvar till prisutdelningen hade man infört ett specialpris bestå ende av ett presentkort på Handelsboden på 1 000:-. Detta lottades ut på startnumret. Var man inte där så drogs ett nytt nummer till dess en vinnare ut sågs. Enligt en person som stod bredvid mig så hade det effekt. Han upplevde att det var tre gånger så många som var med på prisutdelningen mot vad det brukar vara. Det jag saknade på prisutdelningen var att få rätt svar på frågorna. Men dom och resultatlistan kom fort på deras hem sida, www.smhkgavleborg.org, där du hittar faktauppgifterna.

Min summering blir: Ett bra arrangemang med smart lösning när det gällde startkorten där även mat och fika bockades av. Fantastiskt att man lyckats uppbåda så många funktionärer som behövdes. För mig som nybörjare var det en positiv upplevelse. Kommer antagligen tillbaka nästa år. Efter ca 30 mil på hojen parkerade jag hemma i garaget ca 18.30.

Hälsningar
Jan Ekman Hedemora