Mchklogo%20CMYK

MCHK-TIDNINGEN

Tidningen utkommer med fyra 48-sidiga nummer per år. Den innehåller artiklar som ansluter till hobbyn och skrivs av redaktions-kommitténs medlemmar eller externa skribenter, lokalavdelningar och specialsektioner. Ju fler som medverkar, desto större variation av innehållet. Som medlem kan du läsa tidningen on-line. Lösenordet hittar du längst bak i tidningen.
Kontakta redaktionskommittén: E-post
Vanlig post skickas till kansliet.


UTGIVNINGSPLAN FÖR 2021

Nr Manusstopp Ute
2021-1 12/2 15/3
2021-2 19/4 20/5
2021-3 23/8 23/9
2021-4 25/10 6/12


Ladda ner ett provexemplar i PDF här eller läs den direkt in din webläsare klicka här

Vill Du bidra med bilder till tidningen gäller följande:

Bilder tagna med digitalkamera:
Högsta möjliga upplösning.
Högsta kvalitet vid komprimering.
Använd inte digital zoom!

Skannade bilder:
Fotografier: 300 dpi, färg eller gråskala.
Streckbilder: 600 dpi, svart/vitt.

Eller skicka oss färgkort, negativ (även APS) och/eller diabilder, så skannar vi dem själva.
Adress:
MCHK-Tidningen c/o MCHK Dukvägen 23
168 73  BROMMA

Redaktionskommittén ansvarar för utgivning av MCHK tidningen och även hemsida och övrig digital media.

Vi välkomnar externa skribenter då det skapar en bättre variation av innehållet.

Artiklar som ofta efterfrågas är sådana som rör teknik och renoveringar men det är svårt att få någon att skriva, man tycker sig inte kunna skriva. Den som tycker så kan väl åtminstone ta bilder under renoveringens gång och göra noteringar så kan någon av oss i redaktionen hjälpa till att få det hela på pränt. Det är väl också så att man under hand som man renoverar och underhåller sina cyklar kommer på lösningar på problem eller förenklingar. Varför inte delge MCHKtidningens läsare dessa? Likadant här, vi hjälper gärna till med det skrivna.

Så, till sist, om nu någon, skulle känna för att hjälpa till i redaktionen, hör av er till någon av oss. Det får gärna vara någon som kan mycket om fordon efter 1960. Nya japaner börjar också bli gamla. Det spelar ingen roll var i vårt avlånga land man bor, vi kommunicerar mest med e-post. Vi brukar träffas en gång i månaden för att dryfta läget.

Axplock ur Nr 2021-3

Köra gammelhoj
Att äga och köra mc har förändrats rejält över tid. Numera är de flesta motor-cyklister sedan nästan 50 år vana vid att efter vinterns sedvanliga batteriladdning endast behöva se över ... 
Men hur var det förr att äga, underhålla och köra mc?

MCHK möter Bosse Brolin
Äntligen.
”Bussiga Bosse” och ”Händige Herrn”.
Ja vem är nu denna intressanta man? Läs mer i kommande tidning

Fjädrar och konstanter
Ett uppdrag att mäta och räkna.
Man kan emellanåt ställas inför ett problem med att identifiera en fjäder på en motorcykel. Det kan vara en fjäder till en stötdämpare, framgaffel, ventilfjäder, backventil eller ... 

Axplock ur Nr 2020-3

Lill-Orsa
Henry Bohlin föddes 1927 och växte upp i Orsa i Dalarna i en familj med stort intresse för tvåhjulingar.  Henrys farbror var den riksbekante tävlingscyklisten Erik ”Orsa” Bohlin vilket sedermera gav honom smeknamnet ”Lill-Orsa”. 

Mannerstedts GP-motorer
Vi kan konstatera att Folke Mannerstedt nådde enorma framgångar på världens motorestrader och att HVA blev världsledande i de discipliner de ställde upp i!

Flugorna Herre
Det finns en mindre känd historia om en ofta glömd tvåtakts motorcykel; en som i fallskärm slängdes ut från flygplan. Det är historien om Royal Enfields "The Flying Flea".

Axplock ur Nr 2020-2

Egenkontroll
Ja, det här handlar inte om självbehärskning, även om några av oss kan bli bättre på det, utan om våra historiska fordon. Nu behöver vi inte längre besiktiga motorcyklar om ...

Mr. Blue Arrow
Några mil norr om Gävle, bor Mr. Blue Arrow. Hans stora intresse är att köpa delar till denna Monark som han sedan sätter samman till en motorcykel som naturligtvis blir i nyskick.  

MCHK-motorn, del 2
Vi redogör bakgrunden och utvecklingen av de svenska racermotorer som var så oerhört framgångsrika på 1930-, 1940- och 50-talet. Denna gång historien om två fantastiska motorkonstruktörer och deras motorer. 
 

Axplock ur Nr 1-2020

MCHK besöker....
Lars Gösta Schwartz i Hofors. En man som sticker ut på flera vis. Mycket mekande både före och efter tävlingarna.
 

En levande legend
Trots sin relativa ungdom är Tord "Tårtan" Gustavsson från Krokom välkänd och mytom-spunnen i vida kretsar bland motorfolk.
 

Axplock ur Nr 4-2019

Späckat nummer....
Jubileum för Nimbus 100 år, Jawa 90 år och Skåne Rundt 50 år samt reportage från Skara-borgsrallyt och Västmanland Runt
 

Axplock ur Nr 3/2019

Rapport från Årsrallyt
Starten för Strabainsträffen var i år förlagd till lantbruks-museet i Havdhem, cirka tre mil söderut från Roma. Namnet Strabain kommer från en för gutarna viktig ledare, nämligen Aivar Strabain som levde  ...

Justering av bränslenivå
Många har lagt mycket tid på att prova ut en optimal förgasarbestyck-ning till Concentric för att få en motor som är lättstartad, bra tomgång och bra gasrespons. En viktig detalj i detta glöms ofta ...

Axplock ur Nr 2-2019

Ett klubbhus fullt av aktiviteter
MCHK besöker..... Nerikes klubbhus i Örebro. I huset finns en fantastisk samling modell-mc. 

Mopederna tar över
.....Custom show. I år  fanns det mopeder. Mopeder i långa rader.

Axplock ur Nr 1-2019

Frimärken är inte bara att ånga kuvert
Arne Knochenhauer i Örebro har en unik samling av frimärken med MC-motiv från hela världen.

Framgafflar och navstyrning
I början på 1900-talet började experiment med framhjulsfjädring. På 1920-talet kom parallellogramfjädring i allmänt bruk och på 1930-talet infördes friktionsdämpning på densamma.  

Traditionen Luciamoppe i Stockholm lever vidare
Luciatåg för veteranmopeder med lussebullar, värmande glögg och där ett gäng unga tärnor stämde upp en julsång - Inte ett öga torrt!

Ladda ner Adobe Reader