Mchklogo%20CMYK

Stockholmsrallyt 2017

Startsamling vid Röda Cafét Startsamling vid Röda Cafét

Årets upplaga av Stockholmsrallyt utgjordes av ett jubileumsrally för att fira avdelningens 50-åriga verksamhet.
Text: Tord Pantzar  Bilder: Hans Eriksson, Lars Westermark

1967 bildades Stockholmsavdelningen som en regional gren av MCHK, vilket alltså innebär att en 50-årig verksamhet kan firas i år. Från det att några få entusiaster kunde hålla avdelningens verksamhet igång med telefonkallelser och en insamlad portokassa för utskick i samband med möten, utflykter m.m. har avdelningen växt och har i dag drygt 400 medlemmar med en stadgereglerad styrelseverksamhet och med en egen kanslilokal för möten, arkiv, materielförvaring m.m.

Årets Stockholmsrally hade som startplats Röda Cafét i Vårby och avslutades efter en c:a 10 mil lång rallysträcka vid Lida friluftsanläggning i Botkyrka där klubben bjöd på en fint uppdukad jubileumslunch. Naturligtvis förekom som traditionen bjuder ett antal frågekontroller utmed färdvägen, och efter målgång och resultaträkning kunde en totalsegrare koras, det blev Sofia Wenngren som körde en Suzuki Bandit från 1999. Sofia förärades en segerpokal samt fick som första ”man” välja något av alla de fina priser som skänkts av våra sponsorer. Som nummer två i resultatlistan slutade Per Berglund som i kraft av en äldre motorcykel, en Velocette MAC 350 1950, kunde kamma hem en inteckning i vandringspriset. Även 2:an och 3:an, Lilian Wiberg, fick pokaler och kunde liksom resten av deltagarna i takt med uppnådda resultat delta i länsandet av prisbordet.

Som arrangör kunde vi glädjas åt ett att antal mc av äldre årgångar kom till start. Vad sägs om en mycket fint renoverad Ariel MB SV 1929, en underbar O.K. Supreme V-twin från 1931, en Rex från 1935 med JAP sidventil 500cc, en Husqvarna 1000 cc 1931 och en BMW TV R35 1945 med sidovagn. Det övriga startfältet innehöll en god blandning av japanska, engelska och tyska hojar av olika märken och årgångar, bl.a. en tjeckisk MZ 250 från tidigt 80-tal.
Likaså glädjande var att få välkomna ett antal långväga deltagare från Falun, Hälleforsnäs, Motala och östgötska Högsjö. Dessutom deltog representanter från MCHK Riks´ styrelse för att pröva lyckan på lokal nivå vad gäller besvarandet av diverse tipsfrågor. 

Till följd av bokningen av lunchen på Lida var vi för antalets skull tvungna att kräva föranmälan, vilket inte förekommit vid tidigare Stockholmsrallyn. Detta kan möjligen ha påverkat ett något vikande deltagarantal. Vid annonseringen av rallyt som ett lite mer påkostat jubileumsrally kunde man kanske förmoda att antalet anmälningar skulle bli fler än tidigare år. Emellertid slutade deltagarlistan med drygt hälften av senare års deltagarantal, c:a 50. Snopet! Var det månne kravet på föranmälan som avskräckte eller var det konkurrerande evenemang i regionen? Något fel på vädret var det dock inte, snarare en perfekt hojåkardag, uppehåll men utan irriterande solsken.
Föranmälningar och förhandsbetalningar av startavgiften kommer troligen att tillämpas vid kommande arrangemang eftersom dels kontanthanteringen blivit krångligare och dels inskrivningen och avgiftsbetalning på rallydagens morgon varit för tids- och arbetskrävande.
Som summering av dagen kan vi konstatera att de allra flesta var nöjda både med rallyt som sådant och med den trevliga lunchen som gav ett fint tillfälle att umgås och prata igenom dagens övningar till en god köttbit och kaffe med hembakad kaka.

Glatt kontrollgäng vid K5.
Glatt kontrollgäng vid K5.
Victor Horley´s  OK Supreme 1931.
Victor Horley´s OK Supreme 1931.
En snygg Ariel från 1929
En snygg Ariel från 1929
Victor räknar länkar.
Victor räknar länkar.
Nils Björks BMW R35 med sidovagn 1948
Nils Björks BMW R35 med sidovagn 1948
Avslutande jubileumslunch vid Lida friluftsgård.
Avslutande jubileumslunch vid Lida friluftsgård.