Mchklogo%20CMYK

HD 1929 med skidor

Hej alla vintervänner - en hälsning från Thorbjörn Sandkvist 
 
Här kommer några bilder på min HD 1929 DL monterad med införskaffade originalskidor från 1920-talet vilket syns på fotfästets enkla fotstöd och fjäderupphängningen i lederna. Skidorna inköptes i Lycksele i februari 2018, de hade monterats av från en HD 1939 då de inte behövdes mer för att denna mc skulle utrustas med sidovagn. Nuvarande åldrige ägare av skidorna hade själv monterat av skidfästen efter kriget !!!!
 
Efter att ha köpt skidorna har de monterats och provkörts. Resultatet känns och upplevs lite stelt men mycket väl fungerande, skidorna utgör ett slags stöd för körning hyfsat rakt fram, kurvtagning innebär därför en kraftig nedläggning av MC:n i kurvor där du som förare står enbart på skidorna och utgör en slags virtuell tyngdpunkt genom att utverka ett slags mark-avkännande tryck på ytter- och innerskidorna för att uppnå ett slags patos av att ha kontroll. Det här tål verkligen att övas in, när kan man egentligen känna att man egentligen vet att mc:n släpper från underlaget eller inte…..  vilket erkännande vi i dagens samhälle måste ge till de som behövde mc som fortskaffningsmedel på 1920-talet. Vilka enorma uppoffringar de gjorde för att kunna överleva och kunna ta sig fram. 
 
Det mest intressanta för mig i dagens läge är att ha monterat och provkört med samma slags förhållanden som föreskrivs, dvs, att i realiteten ha provat och upplevt en liknande situation med samma förutsättningar, jag är därför fascinerad av det arbete som utfördes för nittio år sedan, det är enormt att kunna känna liknade situationer som de gjorde. ...
 
Militära Jawa-kunniga MC-personer bör därför respektera att det finns avvikelser på militära vidareutvecklade versioner dvs skidor från tidigt 1910-tal var mer utformade som ett slags stöd rakt fram och än militära styrande verktyg av motorcykelns färdriktning från krigsåren.
 
Det roliga är att det går att köra med en 89 år gammal mc på rak 30 olja för vinterbruk (gräsklipparolja) med skidor och att ha roligt, svårigheten då som nu är att kunna i tid anpassa farten till att stanna