Mchklogo%20CMYK

Frågan om Rödmyrans ursprung 
Av någon anledning dök det här med Rödmyran upp på ett redaktionsmöte. Vi var inte helt eniga om vilken hoj som skulle få kallas Rödmyran. Kjell hävdade att det var NV 10 med Royal Enfield-motor, Torsten ansåg att det var NV JB som var Rödmyran och Lennart hävdade, med en druckens envishet, att NV 11 med en 125-kubiks DKW-motor har varit den ursprungliga Rödmyran. Vad säger våra läsare? 
 

NV JB 
Om man först analyserar själva ordvalet, att kalla en motorcykel Rödmyra. Vem kan ha kommit på en sådan märklig idé. Om vi tittar på benämningen av bilar, motorcyklar och andra fordon så finns inget liknande. Visserligen finns det fordon med djurnamn, men då handlar det om tiger, örnen, panter eller andra stora starka djur, som olika män har bestämt. Genialiteten i uttrycket vittnar om att det måste vara en kvinna som myntat begreppet rödmyra om en motorcykel. 

I detta fall är det helt sant. Astrid Bergman, var en fotograf, som myntade begreppet 1949. Hon körde då ut i Europa på sin nya motorcykel, en NV med 128cc JB-motor.  För att leda detta i bevis besöktes Kungliga biblioteket och artikeln i fråga letades upp i tidningen Motor nr. 32 från 1949. Vi kan också se att i samma nummer presenterades nyheten från NV. Enligt Classic Motors intervju med Astrid så tyckte hon att den var ettrig och röd då hon tillfrågades. 
Visst måste väl tidningen Motor och Classic Motor ha rätt? 

 
NV 11 
En kvinnlig motorcyklist, utan tidigare erfarenhet av motorcyklar, kanske tycker att det är bra ”klös” i en NV JB och därför tycker att den kan jämföras med en ettrig rödmyra.  
 
När Royalmotorerna tog slut och JB:s växellåda med bara två växlar inte fungerade så väl så köpte Nymans i början av 1950-talet DKW-motorer (RT 125) med treväxlad låda och modern elektrisk tändning för att kunna fortsätta konkurrera med andra lätta mc. 
 
Tycker nog att det är först när NV 11 kommer som epitetet känns rätt och där det dessutom nämns i annonser. Den hade ju också ganska många framgångar i tävlingssammanhang som gör benämningen rättvisa. Se MCHK-tidningen 4.2014. Tittar man på Nymans Vänners hemsida så är det endast modell 11B som benämns så. ”NV 11 B, Rödmyran, var en förbättrad variant av NV 11 och var en maskin i lättviktsklassen under 75 kg. Modellen levererades senare även i Crescent-orange”  
 
Visst måste väl Nymans Vänner ha rätt? 
 

Flygmyran blev Rödmyran
Under 1930-talet hade DKW i Tyskland exporterat sin mc RT100 till Nederländerna. Men deras holländska importör, RS Stokvis and Sons, hade judiska ägare och 1938 tvingades DKW att avsluta affären när den nazistiska regeringen förbjudit handel med av judar ägda företag. Angelägna att ersätta den populära modellen, vände sig företaget RS Stokvis till Royal Enfield i Storbritannien, som kopierade ram och gaffel från DKW och anpassade den till sin 125cc motor. 
Bild3 
Konstruerad av tyskarna, kopierad av britterna och avsedd att kastas ut ur flygplan över det ockuperade Europa, var The Royal Enfield Flying Flea den mest framgångsrika militära motorcykel som utvecklats för användning av luftburna trupper under andra världskriget. 
Bild4 
Vid andra världskrigets slut exporterades ett antal fordon bland annat till Sverige där Nymans i Uppsala lanserade denna ”lätta mc” på den svenska marknaden. I Nymans modell RE 125 med 3,5 hästkrafter blev vikten 74 kg tankad och körklar. Namnet The Flying Flea som kan översättas med den flygande loppan skrevs om till att bli Rödmyran, ett smeknamn som också använts på senare modeller med JB och DKW motorer. 
Visst måste väl militären ha rätt?  
 

Nu är frågan 
Är det den äldsta NV 10 med Royal Enfield-motorn eller är det NV med JB-motorn eller rent av NV 11 med DKW-motorn som fick smeknamnet Rödmyran?


Vi har haft omröstningen legat ute här en tid och vi publicerade även teorierna i MCHK tidningen.

Resultatet blev följande:

NV 11 med DKW-motor     49% 
NV JB                                   38 % 
NV 10 med Royal Enfield  13 % 
 
Vi tackar alla som deltagit I denna enkät och är övertygade om att sanningen vinner!