Mchklogo%20CMYK

Hej alla vintervänner - en hälsning från Thorbjörn Sandkvist 
 
Här kommer några bilder på min HD 1929 DL monterad med införskaffade originalskidor från 1920-talet vilket syns på fotfästets enkla fotstöd och fjäderupphängningen i lederna. Skidorna inköptes i Lycksele i februari 2018, de hade monterats av från en HD 1939 då de inte behövdes mer för att denna mc skulle utrustas med sidovagn. Nuvarande åldrige ägare av skidorna hade själv monterat av skidfästen efter kriget !!!!
 
Efter att ha köpt skidorna har de monterats och provkörts. Resultatet känns och upplevs lite stelt men mycket väl fungerande, skidorna utgör ett slags stöd för körning hyfsat rakt fram, kurvtagning innebär därför en kraftig nedläggning av MC:n i kurvor där du som förare står enbart på skidorna och utgör en slags virtuell tyngdpunkt genom att utverka ett slags mark-avkännande tryck på ytter- och innerskidorna för att uppnå ett slags patos av att ha kontroll. Det här tål verkligen att övas in, när kan man egentligen känna att man egentligen vet att mc:n släpper från underlaget eller inte…..  vilket erkännande vi i dagens samhälle måste ge till de som behövde mc som fortskaffningsmedel på 1920-talet. Vilka enorma uppoffringar de gjorde för att kunna överleva och kunna ta sig fram. 
 
Det mest intressanta för mig i dagens läge är att ha monterat och provkört med samma slags förhållanden som föreskrivs, dvs, att i realiteten ha provat och upplevt en liknande situation med samma förutsättningar, jag är därför fascinerad av det arbete som utfördes för nittio år sedan, det är enormt att kunna känna liknade situationer som de gjorde. ...
 
Militära Jawa-kunniga MC-personer bör därför respektera att det finns avvikelser på militära vidareutvecklade versioner dvs skidor från tidigt 1910-tal var mer utformade som ett slags stöd rakt fram och än militära styrande verktyg av motorcykelns färdriktning från krigsåren.
 
Det roliga är att det går att köra med en 89 år gammal mc på rak 30 olja för vinterbruk (gräsklipparolja) med skidor och att ha roligt, svårigheten då som nu är att kunna i tid anpassa farten till att stanna

Läs hela inlägget »

2009 kom jag över en speciell hoj, som jag hade haft koll på under ett par års tid. Det var en Husqvarna 350cc, en racermodifierad 35 TV. Jag hade redan då skaffat en hel massa delar till denna modell i standardutförande. En snygg motor och den kromade tanken tilltalade mig. Modellen fanns i HVA:s kataloger 1932-36.
 
För att skaffa mer information om mitt nyförvärv, så ringde jag runt till ägare, som jag hittade i klubbmatrikeln. Rätt snart fick jag tag i en man i Stockholmsområdet. Problemet var att han hörde väldigt dåligt, och att han ärligt talat verkade en aning senil. Så mycket fick jag i alla fall fram att detta var en ”racer”.
 
Så småningom berättade jag detta för Nicke Porry, som direkt uppmanade mig att ta ny kontakt, för att få titta på hojen. Ok, jag ringde till mannen, men trots upprepade försök så svarade ingen. F-n tänkte jag, jag ska inte ge mig så lätt! Via Eniro fick jag fram fler hyresgäster på adressen. Vid det första försöket svarade en trevlig dam, som berättade att den eftersökte mannen var hennes närmaste granne. Tyvärr hade han för en tid sedan hamnat på ett vårdhem, och nu var lägenheten uthyrd.
 
Damen kunde också berätta, att det fanns en son, som hon gav mig namnet på. Tillbaka på Eniro, hittade jag ett antal sådana namn. Det översta fanns på en adress söder om Stockholm, en väg där jag själv bott tidigare. Bingo, det var rätt på en gång!
 
Nu var jag verkligen sugen, på att få se denna hoj. Men, den fanns inte här utan på ett sommarställe i Östergötland. Det blev sedan åtskilliga telefonsamtal, innan jag fick beskedet, att nu fanns den uppe i våra trakter, på ytterligare ett sommarställe. Nicke kontaktades och vi fick komma och titta. Nicke konstaterade, att det inte var någon fabriksracer, men tillräckligt intressant för att tas om hand. Det blev nya telefonsamtal och förhandlingar. Till slut enades vi om ett pris, och det gick att komma och hämta ett lass, som även inkluderade en Matchless G 80 och diverse Velocette-delar.
 
Av olika omständigheter har jag ännu inte prövat maskinen skarpt, men den är nu ”allround” jordbaneracer, tänkt att användas i backrace. I övrigt får bilderna med texterna berätta om denna hoj, som är en genuin 1930-talare, i stort sett så som den användes före krigsutbrottet och några år efter freden 1945.
Min ursprungliga HVA  35 TV som ledde till köpet av denna jordbaneracer är fortfarande under renovering jag återkommer med en artikel när den är klar.

Text: Christer Ellburg, Foto: Mats Olofsson.

 

Läs hela inlägget »

Västmanland Runt, veteranenduro den 9 september 2017 vid Mc-museet Gyllene Hjulet Surahammar.

Efter många långa förberedelser så var det äntligen dags att köra årets upplaga av veteranenduron Västmanland Runt. 87 förare hade anmält sig och 81 av dessa kom till start trots lätt duggregn, efter besiktning och genomgång av förutsättningarna var det klar för start kl.10.01.

Arrangören MCHK Mälardalen/Mc-museet Gyllene Hjulet hade 90 talet funktionärer ute i skogarna runt Surahammar och Lisjö, 20-talet markägare har välvilligt ställt sina marker till förfogande.

Syftet med arrangemanget är att alla som har och vårdar motorcyklar från förr som användes vid mc-tävlingar på 1950, 60 och 70 talet skall få tillfälle att provköra dessa i sin rätta miljö. Flera av proven som används är prov som MSK Hammaren använde på 1950-60 talet.

Det började med prov 1 på klassiska Kolarbanan prov 2 var Stavtorpsängen/Snickarbergsbanan och prov 3 Harkärret därefter paus vid Mc-museet och byte av förarkort. Andra slingan började med regularitet prov på Lisjöbanan, där efter ”Riksvägen” mellan Trappan och St. Källmora. Dalbacken var nästa anhalt där förarna hade möjlighet till kaffe paus före provet på Björnryggen. Avslutningen var det uppskattade provet mellan Tappfallet och skjutbanan vid Skomakartorp.

Deltagarna kom från hela Sverige samt Norge (18 deltagare), en Ålänning och Adam Popp från USA som passade på att låna en motorcykel när han var på besök i Sverige.

Klass 1 är förare som är 60 år eller äldre med motorcyklar tillverkade 1974 eller tidigare, klass 2 är samma som klass 1 men förarna är yngre än 60 år. Klass 3 är en ”påläggs klass” där förare utan åldersgräns skall ha motorcyklar tillverkade 1975 – 1984.

Bäst lyckades Klass 1 & 2: Lars Carlsson Kungsör före Jonas Sandén Västerås och Martin Ramsö Norge. Klass 3 hade Peer Bakke Norge före Lars-Erik Jonsson Tibro och Christer Johansson Eskilstuna.

Tävlingens äldste deltagare Erik Malmgren Sala 79 år hamnade på 16 plats.
 
MCHK Mälardalen Mc-museet Gyllene Hjulet
Tord Ahlqvist
070-693 58 79
www.mcmuseum.se

Läs hela inlägget »
Startsamling vid Röda Cafét Startsamling vid Röda Cafét

Årets upplaga av Stockholmsrallyt utgjordes av ett jubileumsrally för att fira avdelningens 50-åriga verksamhet.
Text: Tord Pantzar  Bilder: Hans Eriksson, Lars Westermark

1967 bildades Stockholmsavdelningen som en regional gren av MCHK, vilket alltså innebär att en 50-årig verksamhet kan firas i år. Från det att några få entusiaster kunde hålla avdelningens verksamhet igång med telefonkallelser och en insamlad portokassa för utskick i samband med möten, utflykter m.m. har avdelningen växt och har i dag drygt 400 medlemmar med en stadgereglerad styrelseverksamhet och med en egen kanslilokal för möten, arkiv, materielförvaring m.m.

Årets Stockholmsrally hade som startplats Röda Cafét i Vårby och avslutades efter en c:a 10 mil lång rallysträcka vid Lida friluftsanläggning i Botkyrka där klubben bjöd på en fint uppdukad jubileumslunch. Naturligtvis förekom som traditionen bjuder ett antal frågekontroller utmed färdvägen, och efter målgång och resultaträkning kunde en totalsegrare koras, det blev Sofia Wenngren som körde en Suzuki Bandit från 1999. Sofia förärades en segerpokal samt fick som första ”man” välja något av alla de fina priser som skänkts av våra sponsorer. Som nummer två i resultatlistan slutade Per Berglund som i kraft av en äldre motorcykel, en Velocette MAC 350 1950, kunde kamma hem en inteckning i vandringspriset. Även 2:an och 3:an, Lilian Wiberg, fick pokaler och kunde liksom resten av deltagarna i takt med uppnådda resultat delta i länsandet av prisbordet.

Som arrangör kunde vi glädjas åt ett att antal mc av äldre årgångar kom till start. Vad sägs om en mycket fint renoverad Ariel MB SV 1929, en underbar O.K. Supreme V-twin från 1931, en Rex från 1935 med JAP sidventil 500cc, en Husqvarna 1000 cc 1931 och en BMW TV R35 1945 med sidovagn. Det övriga startfältet innehöll en god blandning av japanska, engelska och tyska hojar av olika märken och årgångar, bl.a. en tjeckisk MZ 250 från tidigt 80-tal.
Likaså glädjande var att få välkomna ett antal långväga deltagare från Falun, Hälleforsnäs, Motala och östgötska Högsjö. Dessutom deltog representanter från MCHK Riks´ styrelse för att pröva lyckan på lokal nivå vad gäller besvarandet av diverse tipsfrågor. 

Till följd av bokningen av lunchen på Lida var vi för antalets skull tvungna att kräva föranmälan, vilket inte förekommit vid tidigare Stockholmsrallyn. Detta kan möjligen ha påverkat ett något vikande deltagarantal. Vid annonseringen av rallyt som ett lite mer påkostat jubileumsrally kunde man kanske förmoda att antalet anmälningar skulle bli fler än tidigare år. Emellertid slutade deltagarlistan med drygt hälften av senare års deltagarantal, c:a 50. Snopet! Var det månne kravet på föranmälan som avskräckte eller var det konkurrerande evenemang i regionen? Något fel på vädret var det dock inte, snarare en perfekt hojåkardag, uppehåll men utan irriterande solsken.
Föranmälningar och förhandsbetalningar av startavgiften kommer troligen att tillämpas vid kommande arrangemang eftersom dels kontanthanteringen blivit krångligare och dels inskrivningen och avgiftsbetalning på rallydagens morgon varit för tids- och arbetskrävande.
Som summering av dagen kan vi konstatera att de allra flesta var nöjda både med rallyt som sådant och med den trevliga lunchen som gav ett fint tillfälle att umgås och prata igenom dagens övningar till en god köttbit och kaffe med hembakad kaka.

Läs hela inlägget »

Att åka till Novemberløpet har funnits med på göralistan i flera år, äntligen blev det av.
Thomas Axelsson och Lars Carlsson föreslog att undertecknad skulle följa med som ”lagledare” hade den sysslan i många år för MSK Hammaren på 60 och 70 talet.

Vi anlände till Årungen Rostadion en vackert belägen anläggning vid stranden till sjön Årungen, där NVMC erbjöd övernattning till Svenska deltagare. Per Berg och Jan Norsted hälsade oss välkomna och redogjorde för arrangemanget. När vi fått i oss lite mat så samlades vi i ”storstugan” och lät oss underhållas av den film som Birger Tomos gjort om Torsten Hallman när han var vid Mc-museet Gyllene Hjulet i Surahammar den 6 juni, alla applåderade Torsten Hallman,

MCHK Mälardalen och Birger Tomos. Lördag morgon och regnet har upphört vi förflyttade oss till Hembygdsgården i Folkvagn. Dimman lättade och solen värmde skönt när anmälan och besiktning genomfördes.

Banan hade tre prov, två enduro sträckor och ett motocrossprov och skall köras två varv av klass oldtimer och pre75, pre85 skall köra tre varv.

Vi begav oss ut till första provet vid Skjellerud strax före målet på provet. Nattens regn hade gjort det rejält blött och halt. Robert Palm och Bosse Myrbrink behärskade underlaget bra av de som kom i början av startfältet, Christer Johansson (som segrade i pre85) kom om möjligt ännu fortare men hade problem vid vägövergången och la sig i leran.

Övriga svenskar som åkte fort var Arne Nyberg (som segrade totalt) Thomas Axelsson, Lars Carlsson. Peer Bakke som segrade i Västmanland Runt åkte fort och elegant. Veteranen Erik Malmgren och Bengt Engbom behärskade det hela mycket bra. Bertil Roos på sin Husqvarna/BSA fick som många problem i långa backen på första provet och brände kopplingen.

Tävlingsledningen beslutade att dra ner på varven till ett för klass oldtimer och pre75 och två varv för pre85. Bengt Engbom han dock ut på sitt andra varv som han kanske t.o.m. körde snabbare än varv ett som räknades i tävlingen.
Av 43 anmälda kom 39 till start av dessa var 10 svenskar.
Ett stort tack till NVMC som vi hoppas kommer igen 2018.

Tord Ahlqvist

Läs hela inlägget »